Plusy i minusy zakładania własnej restauracji

Plusy i minusy zakładania własnej restauracji

Polska to kraj, w którym bardzo dużo osób stara się zrobić coś ze swoim życiem. Jedni zmieniają nawyki żywieniowe na lepsze, drudzy zaczynają regularnie ćwiczyć, a jeszcze inni decydują się rzucić pracę i zacząć żyć na własny rachunek prowadząc działalność gospodarczą. Motywów do założenia własnego biznesu jest bardzo dużo. Przede wszystkim, ludzie chcą decydować o losach swojej firmy i zarabiać porządne pieniądze. Kluczowe jest wymyślenie odpowiedniego pomysłu na biznes. Sporo ludzi decyduje się zakładać restauracje. Nie ma w tym nic dziwnego. W końcu, bardzo dużo osób zna się na gotowaniu i stara się przełożyć swoją wiedzę na prowadzoną przez siebie działalność gospodarczą. Niektórzy jednak uważają, że zakładanie własnej restauracji to nie jest zbyt dobry pomysł. Jak to jest w rzeczywistości? Jakie są plusy i minusy tego właśnie biznesu? Postanowiliśmy to sprawdzić.
Rozpoczniemy od plusów. Jeśli znacie się na gotowaniu, a spędzanie czasu w kuchni na przyrządzaniu pysznych dań to Wasze hobby, to prowadzenie restauracji na pewno będzie dla Was spełnieniem marzeń. Wszak będziecie robić to, co lubicie. Nie każdy może sobie pozwolić na taki właśnie luksus. Sporo osób musi wykonywać na co dzień zajęcia, których nie lubi lub nawet nie cierpi. W Waszym przypadku może być inaczej.
Drugim największym plusem jest to, że jest to dość przewidywalna branża. Nie jest konieczne posiadanie ogromnej wiedzy, żeby zajmować się prowadzeniem własnej restauracji. Trzeba zatrudnić menedżera, kucharzy, pomoc kuchenną, kilku kelnerów czy kelnerek. Nie ma w tym wielkiej filozofii. Poza tym, każdy właściciel takiej firmy musi nabyć towar od konkretnych hurtowni, a jeszcze wcześniej załatwić wszystkie formalności (jak choćby uzyskanie pozwolenia na prowadzenie firmy). Jak zatem widzicie, dana osoba nie musi posiadać potężnej wiedzy, aby otworzyć własną, przytulną restaurację, która powinna docelowo przynosić określone zyski.
Plusem jest też to, że można wcielić w plan własną wizję prowadzenia restauracji. Jeśli będziecie chcieli serwować kuchnię polską w połączeniu z włoską, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby tak się właśnie stało. Podobnie jest w przypadku innych opcji. Jesteście szefami i to od Was zależy, jak będzie wyglądać restauracja, jej wnętrze i karta menu. Dla wielu osób to wspaniała sprawa, że mogą na każdym elemencie postawić swój znak.
Przejdźmy jednak do minusów, ponieważ one też mają miejsce podczas prowadzenia własnej restauracji. Największym są liczne kontrole z Sanepidu. Z jednej strony jest to dobra sprawa, ponieważ ludzie będą mieli pewność, że w danym miejscu otrzymają jedzenie najwyższej jakości. Druga strona medalu jest gorsza – szczególnie dla właścicieli, którzy co po chwila muszą zmagać się z kontrolami. Powinni mieć wszystko w jak najlepszym porządku, aby wizyta odpowiednich urzędników nie wykazała żadnych nieprawidłowości.
Druga sprawa jest powiązana z pierwszą. Chodzi nam o psujące się jedzenie. Prowadzenie restauracji ma to do siebie, że przeterminowaną żywność trzeba jak najszybciej usunąć ze sklepu. Inaczej można sobie narobić kłopotów – oraz klientom, którzy mogą mieć problemy ze zdrowiem, jeśli będą jeść nieświeże pokarmy. Włodarze restauracji muszą umiejętnie dobierać liczbę sprowadzanych produktów, aby jak najmniej z nich się psuło. Wszystko po to, aby być na tym fakcie jak najmniej stratnym. Prowadząc, na przykład, sklep komputerowy, nie ma takich problemów. Jeśli ktoś sprowadzi klawiaturę, to może być ona nie kupiona nawet przez, przykładowo, jeden rok i nic się nie sanie. Restauracja to pod tym względem inna para kaloszy. Tutaj produkty trzeba wymieniać bardzo szybko, aby były zawsze świeże i smaczne.
Dużym minusem jest też konkurencja. Wspomnieliśmy już, że bardzo dużo osób decyduje się właśnie na zakładanie restauracji. Z tego względu, na rynku jest sporo rywali. Aby dana restauracja przynosiła określone zyski, trzeba pokonać konkurencję i najlepiej zostawić ją daleko w tyle. W związku z tym, właściciele muszą sprawić, aby ich restauracja oferowała jedzenie na najwyższym możliwym poziomie. Kluczowy jest też dobór cen i ilość porcji. Między innymi to właśnie te czynniki decydują czy dana restauracja ma szansę osiągnąć sukces czy nie.

Dodaj komentarz